Кожна людина, яка виявлялася прикутою до ліжка сама, або допомагала доглядати паралізованого родича, чудово знає, що таке пролежні. Це деформована шкіра і м'які тканини, які зрештою стають омертвілими. Якщо у паралізованого пацієнта почалося утворення пролежної – необхідно щодня робити перев'язки, щоб уповільнити процес погіршення стану м'яких тканин і зменшити ризик отримання величезних виразок на тілі, які виглядають просто жахливо, а також є неймовірно болючими. Саме тому профілактика пролежнів у лежачих хворих вимагає дуже багато уваги та зусиль, щоб пацієнту не довелося страждати ще більше.

Догляд за пролежнями: які фактори впливають на появу пролежної?

Існує ціла низка причин, які здатні стати причиною появи такої неприємної проблеми для величезної кількості лежачих пацієнтів. Перший і найпоширеніший фактор – це тиск. Що під цим мається на увазі? Власна вага тіла людини притискає тканини до поверхні ліжка. Судини змушені зменшуватися у своєму діаметрі, після чого запускається процес голодування тканин. Як результат – некроз. Погіршує ситуацію щільна постільна білизна та пов'язки для тіла, а також одяг.

Наступна причина, яка також призводить до утворення пролежнів – це зміщення. Під терміном “зміщення” мається на увазі зміщення тканин щодо ліжка пацієнта, яке є опорною поверхнею.

Простіше кажучи, коли хворий регулярно з'їжджає вниз по ліжку, або змушений постійно підтягувати своє тіло до узголів'я. Цей процес призводить до порушення мікроциркуляції, запускається киснева недостатність і зміщені тканини гинуть або отримують механічне пошкодження.

Догляд за шкірою та профілактика пролежнів допоможуть уникнути такої проблеми. Однак родичам хворого або медперсоналу необхідно постійно ретельно стежити за станом шкіри маломобільної людини.

Проблема, яка здатна призвести до жахливих наслідків – тертя. Ризик тертя збільшується, коли шкіра пацієнта стає вологою. Ось чому вкрай важливо щоразу після купання та проведення гігієнічних процедур насухо протирати шкіру паралізованої людини. За цим обов'язково потрібно ретельно стежити, адже інакше можна допустити появу пролежнів та виразок.

Дуже схильні до цієї проблеми є люди, які страждають на нетримання, а також сильно потіють пацієнти. Маломобільні хворі потребують спеціальної білизни, а також постільної білизни, яка повинна добре вбирати вологу. Також люди, які доглядають пацієнта, зобов'язані завжди стежити за сухістю його тіла.

Сучасні методи профілактики пролежної

Для сучасних людей таке жахливе явище, як пролежні, стало не таким вже й лякаючим, оскільки людство навчилося протистояти появі виразок і відмирання тканин тіла.

Існує дієвий алгоритм профілактики пролежнів, який дозволяє уникнути такої проблеми. Насамперед важливо пам'ятати про те, що для профілактики пролежнів необхідно регулярно стежити за чистотою шкіри пацієнта, оскільки потовиділення сприяє утворенню виразок на тілі хворого.

Також рекомендується купити спеціальний протипролежневий матрац, який здатний рівномірно розподіляти вагу, підтримувати нормальну циркуляцію крові та допомагає створити відмінні умови для комфортного постільного режиму пацієнта.

Пролежні: профілактика та лікування перевіреними методами

Жахливе явище – пролежні, профілактика яких вимагає багато уваги, здатні створити жахливі проблеми, які залишаться з пацієнтом на все життя. Саме тому дуже важливо робити все можливе, щоб лежачий хворий уникнув появи цієї проблеми.

Важливо змінювати становище тіла маломобільної людини раз на 2 години. При цьому можна використовувати позиції Фаулера та Сімса, які є дуже ефективними. Важливо знайти найбільш зручне положення тіла для пацієнта, щоб він міг почуватися комфортно, а також щоб вага його тіла була рівномірно розподілена. Уникайте тертя тих частин тіла, які найбільш схильні до появи пролежнів.

Комплексна профілактика пролежнів здатна допомогти ніколи не стикатися з даною проблемою віч-на-віч, тому важливо дотримуватися всіх рекомендацій щодо догляду за тілом хворого.

Профілактика та лікування пролежнів у пансіонаті “Осінь життя”

Наш професійний медичний персонал гарантує першокласний медичний уход за лежачими хворими, які не можуть подбати про себе самостійно. З нами поява пролежнів на тілі маломобільної людини – не проблема, адже наші найкращі працівники будуть робити все можливе і необхідне, щоб уникнути появи виразок і ран на тілі пацієнта.