Черепно-мозкові травми трапляються досить часто. Багато хто внаслідок травм гине, тому що їм допомогу не було надано вчасно, але ще більша кількість людей стає інвалідами. Необхідно якомога раніше розпочати відновлення після струсу мозку, щоб позбавитися від наслідків травми та запобігти появі незворотних наслідків. Але навіть у тому випадку, якщо реабілітація після черепно-мозкових травм була надана належним чином і своєчасно, наслідки можуть нагадувати про себе протягом усього життя.

Наслідки ЧМТ

Необхідна професійна якісна реабілітація після струсу мозку, пройти яку можливо лише у спеціалізованому центрі. Наслідки травми можуть бути різними, ступінь тяжкості варіюється в залежності від індивідуальних характеристик кожного хворого і наявності супутніх захворювань.

Якісне відновлення після струсу мозку дозволяє позбутися всіх негативних наслідків травми, так що хворий може повернутися до повноцінного життя без болю. У процесі реабілітації фахівці мають боротися з головними болями, які неодмінно супроводжують таку важку травму. Виникає і сильне запаморочення, внаслідок чого хворий страждає на порушення координації рухів. Нерідко виникають і напади потемніння у власних очах, погіршується зір, до повної втрати, залежно від тяжкості травми.

Також реабілітація після чмт передбачає відновлення рухової функції, адже травма може спричинити повний або частковий параліч кінцівок. Також ті чи інші ділянки тіла можуть втрачати чутливість.

Внаслідок травми страждає мова, слух і може бути повністю втрачено зір, що заважає людині обслуговувати себе самостійно. Отже, внаслідок травми, за відсутності оперативного втручання, людині стає важко обслуговувати себе самостійно.

Комплексне відновлення після чмт має на увазі і відновлення порушених когнітивних функцій, адже в результаті травми істотно страждає пам'ять і ряд інших важливих функцій організму.

Коли фахівці встановлюють діагноз чмт, реабілітація також повинна включати і роботу з кваліфікованими психіатрами, психологами. Адже травма призводить до депресивних розладів, нападів тривожності. У довгостроковій перспективі відбуваються помітні зміни характеру, що може погіршуватися якість сну. Тому потрібна комплексна реабілітація при чмт, провести яку можуть лише спеціалісти центру.

Коли відбувається струс мозку реабілітація повинна проводитися під наглядом кваліфікованих фахівців. Якщо вчасно не вжити необхідних заходів щодо реабілітації, можливий розвиток епілепсії, позбутися якої буде досить проблематично, а часто й зовсім неможливо.

Залежно від того, яка саме частина мозку була травмована, виникають інші наслідки. Наприклад, переважна більшість хворих страждають від погіршення контролю тазових органів. Те, яка саме реабілітація чмт необхідна, залежить від тяжкості травми та фактичного стану хворого.

Як відбувається реабілітація після ЧМТ

Симптоми, що перераховані вище, відзначаються не всі одразу. Як правило, йдеться лише про кілька яскраво виражених симптомів. Все залежить від того, які відділи мозку постраждали при травмі. Також зважайте на той факт, що симптоми можуть проявитися не відразу, а через кілька годин, днів або навіть тижнів. Окремі симптоми можуть дати себе знати лише через кілька років після перенесеної травми. Але реабілітація після забиття головного мозку повинна бути розпочата якнайшвидше, тому відразу після травми рекомендуємо звернутися за допомогою до перевірених фахівців.

Тільки приватний реабілітаційний центр після чмт дозволить позбавитися негативних наслідків травми. Якщо проігнорувати первинні наслідки одержаної травми, у майбутньому можуть виникнути серйозніші проблеми зі здоров'ям. Тому всім без винятку хворим необхідно пройти комплексну реабілітацію, щоб повернутись до повноцінного життя.

Коли відбувається забій головного мозку, реабілітація може бути лише в умовах стаціонару. У домашніх умовах ви втратите час. Те, скільки триватиме відновлення після струсу головного мозку, залежить від фактичного стану хворого.

Щоб реабілітація після струсу головного мозку була максимально ефективною, потрібна участь команди фахівців різних профілів. Так, реабілітація після струсу проводиться за участю психологів, психіатрів та психотерапевтів, а також травматологів та фізіотерапевтів.

Щоб бути впевненим у тому, що відновлення після забиття головного мозку є ефективним, фахівцями регулярно проводиться діагностика стану хворого. Це особливо необхідно, коли проводиться відновлення після тяжкої чмт.

Щоб не гаяти час, необхідно якнайшвидше звернутися до центру реабіліції та системи організму.

Надати необхідну допомогу в домашніх умовах не вийде. Щоб не ризикувати здоров'ям близької вам людини, рекомендуємо відразу ж звернутися за допомогою до фахівців.